Навчання Поради

Прикорм. Повний гайд по введенню прикорму

Тема годування немовляти завжди жваво обговорювалася і викликала багато суперечок. Рекомендації педіатрів, які були актуальні тридцять років тому вже давно застаріли. Тому основна порада сучасним мамам – довіряти своєму сімейному лікарю або педіатру. При бажанні, додаткову інформацію можна знайти в спеціалізованих виданнях. А ось поради люблячих бабусь краще пропускати повз вуха. Чи чули ви про таку дитячу хворобу, як “діатез”, якою хворіло чи не 90% радянських дітей? Ймовірно і ви були частиною цієї статистики. Основною причиною висипань, почервонінь на шкірі, була харчова алергія. А сама алергія виникала від неправильного годування немовлят.

Усталене правило давати дитині перший прикорм у вигляді фруктового соку і пюре з першого місяця від народження – це велика помилка. Було б не так страшно, якби продукти просто не приносили користь. Насправді вони небезпечні для несформованого травного тракту новонародженої дитини.

Чим годувати дитину

Хоча науковий прогрес досяг неймовірних вершин, деякі речі залишаються незмінними з давніх часів. Найкорисніше, збалансоване харчування для дитини у віці до 6 місяців – це грудне молоко. Його склад є оптимальним по калорійності, вмісту білків, жирів, вуглеводів, вітамінів і мікроелементів. Якщо є підозри, що карапузові не вистачає поживних речовин в організмі, необхідно поліпшити харчовий раціон матусі-годувальниці. Немає і не може бути нічого кориснішого для дитини, ніж грудне молоко.

Якщо грудне вигодовування недоступно через брак молока, хвороби матері, використовуйте високоякісні збалансовані молочні суміші. Підібрати суміш допоможе лікар, змінюючи її відповідно до вікових потреб малюка.

Якщо грудне молоко є, але його кількість недостатня, догодовувати дитину треба тими ж адаптованими молочними сумішами до 6 місяців. Напевно, знайдеться хтось, хто скаже: “А ось у наш час всіх дітей молоком годували і нічого, виросли”. Виросли, але зі слабким імунітетом і багатьма хворобами, яких так легко можна було б уникнути. Ваша дитина гідна найкращого і це найкраще – грудне, штучне або змішане вигодовування. Аргументувати свої дії можна простим фактом – дитина не народжується з зубами, вони починають рости з шести місяців, отже, саме в цей період організм готується до споживання будь-якої їжі, крім грудного молока.

Коли вводити прикорм

Кожен організм індивідуальний вже з перших днів життя. Саме тому розроблені таблиці введення прикорму не є аксіомою. Кожна дитина реагує по-різному на нові продукти. Спирайтесь на його реакцію і самопочуття.

Всесвітня Організація Охорони Здоров’я рекомендує починати вводити прикорм з 6 місяців. Можна це робити і дещо раніше, але травний тракт, нирки і печінка малюка будуть ще не готові до переробки нової їжі. Паралельно з прикормом, слід продовжувати грудне або штучне вигодовування.

Перший прикорм

Першим продуктом, який спробує на смак ваш малюк може бути фруктовий сік. Дитина зазвичай неохоче зустрічає зміни в своєму раціоні, тому перша їжа повинна бути смачною, щоб хоч трохи задовольнити смакові рецептори маленького гурмана. Незважаючи на те, що фруктовий сік смачний і солодкий, будьте готові, що його залишки виявляться на одязі, на столику для годування і навіть на стінах.

Починайте давати сік звичних нам фруктів, яблук наприклад, в кількості 2 – 3 чайних ложки. Робіть це перед основним годуванням, адже якщо запропонувати дитині нову їжу, коли він ситий, то й реакція буде відповідна. Отже, кілька мілілітрів соку дайте з ложечки, далі погодуйте грудьми або сумішшю. Спостерігайте за випорожненнями, відрижками, сном, станом шкіри. Якщо не з’явився висип, дитина нормально спить, грайлива, не плаче більше, ніж зазвичай, повторіть прикорм на наступний день, збільшуючи його обсяг вдвічі. Норма фруктового соку для дитини 6 місяців – 30 – 50 мл.

Оптимально для першого прикорму підходить час другого годування (між 9 і 11 годинами ранку). Якщо дитина відмовляється від якогось виду прикорму, не наполягайте, спробуйте інший продукт. У дорослих є свої гастрономічні уподобання, а проявлятися вони починають з перших місяців життя.

Календар прикорму

Календар прикорму розроблений фахівцями міністерства охорони здоров’я України для лікарів і батьків. Його слід брати за основу, але звертати увагу на індивідуальні особливості кожної дитини.

 Як правильно вводити прикорм

–         знайомство

Ваше початкове завдання не нагодувати малюка, а познайомити його з новою формою прийому їжі, смаками, консистенцією, привчити дитину до ложечки. Рекомендується починати з простих гіпоалергенних продуктів на цьому етапі. Уникайте коров’ячого молока і глютеновмісних продуктів.

Зазвичай етап ознайомлення триває до тижня. Якщо в цей період немає видимих ​​змін, у малюка нормальні випорожнення, немає висипань і грайливий настрій переходьте до наступного етапу. Якщо ж з’явилася алергія або інші незадовільні симптоми, відмовтеся від прикорму і зверніться до лікаря.

–         різноманіття

На наступному етапі необхідно розширити енергетичну насиченість раціону малюка і кількість корисних речовин. До звичної каші саме час додати чорнослив або приготуйте дитині фруктове пюре. Поступово вводьте у раціон нові овочі.

–          розширення раціону

Так як травний тракт малюка до цього моменту вже повинен був сформуватися, поступово починайте вводити в його раціон молочку і глютенові кашки. Не забувайте поповнювати меню малюка новими смаками овочево-фруктових пюре і соків.

–         тепер час жувати

з віком дитині потрібна більша кількість нутрієнтів і поживних речовин. Додайте до каш шматочки фруктів або йогурт. Так малюк буде розвивати жувальні навички та отримувати необхідні вітаміни і мікроелементи для нормалізації травлення. В цей період почніть знайомити дитину з м’ясом. Зупиніть свій вибір на пісних видах, таких як кролик, індичка або телятина.

–         час ходити і розмовляти

В час коли дитина вчиться робити перші кроки кількість витраченої енергії зростає в рази. Поповнити її кількість допоможуть такі продукти, як сир, багатокомпонентні кашки або фруктові батончики.

Прикорм по місяцях

Єдиної правильної методики по часу і раціону першого прикорму не існує. В якості початкового прикорму лікар Комаровський радить використовувати кисломолочні продукти, найкраще – нежирний кефір. Він легше переварюється, ймовірність виникнення харчової алергії мінімальна.

Починати слід з 15 мл кефіру, годувати дитину тільки з ложечки. Якщо все добре, то на наступний день можна дати вже 30 мл. На 5 – 10 день від початку прикорму до кефіру можна додати ложку творогу.

Ми все ж радимо перед початком прикорму проконсультуватися з вашим педіатром. Адже саме він зможе підібрати підходящий прикорм для вашого малюка будь-то овочі або каші.

Розглянемо більш детально алгоритм прикорму малюка

3 місяці

Більшість рекомендацій педіатрів зводиться до того, що до 5 місяців малюк повинен залишатися на рідкому харчуванні, зокрема на грудному молоці або суміші.

Якщо ж виникла необхідність в додатковому прикормі, то почніть з кабачка, а точніше з кабачкового пюре. Адже в цьому продукті міститься велика кількість корисних нутрієнтів та клітковини. Перед тим як нагодувати малюка грудним молоком або сумішшю, дайте йому пів чайної ложки овочевого пюре. Далі обов’язково догодуйте дитину звичним раціоном. Тепер простежте за реакцією організму малюка. Якщо дитина спокійна, немає видимих ​​ознак алергії, то на наступний день можете продовжити давати овочі, при цьому дозу слід збільшити вдвічі. Якщо малюк відмовляється від кабачка, замініть його брокколі або цвітною капустою.

За порадою лікаря, альтернативою першого прикорму можуть стати каші. В даному випадку зупиніть свій вибір на гречаній або кукурудзяній.

4-5 місяці

Поступово почніть додавати інші овочі, такі як картопля, зелений горошок, морква. Хоча з останньою необхідно бути доволі обережним. Дозволена кількість не більше двох разів на тиждень і бажано в комплексі з іншими овочами.

Каші давайте тільки безглютенові (рис, гречка, кукуруза). Готуйте їх на воді без додавання спецій і вершкового масла. Якщо малюк відмовляється від прісної каші, додайте до неї трохи грудного молока або суміші.

6 місяців

У цьому віці можна давати компот із сухофруктів. Діткам на штучному вигодовуванні починайте давати молочні каші. Готуйте їх на суміші або на розбавленому водою молоці. Більшість педіатрів не рекомендує давати малюкам коров’яче молоко раніше ніж з 8 місяців, щоб не викликати алергію.

Весь прикорм необхідно давати поступово маленькими порціями, з подальшим його збільшенням протягом тижня. У перший день давайте малюкові 1 чайну ложку, це приблизно 5 г. На другий день порцію збільшіть до десертної ложки. На третій день норма вже 15-20 г, потім 30 г. на 4 день і до кінця тижня ви вийдете на 150-160 г. нового продукту в раціоні.

7 місяців

З цього моменту можна додати в раціон малюка фруктові пюре та соки розбавлені водою. Відносно соків, то тут є застереження. Через велику кількість кислот і цукру у їх складі вони можуть негативно вплинути на ще несформований шлунок вашої крихітки. В якості корисного питного замінника приготуйте трав’яний чай.

Для перших фруктів відмінно підходять зелені яблука, груші та банани. Фрукти, фруктові пюре, пюре запеченого яблука чи груші не можуть замінити грудне вигодовування, тому даємо їх перед основним годуванням.

У цьому віці вже допускається вводити в раціон дитини м’ясо, краще всього віддайте перевагу кролику або індичці, курячому філе чи телятині. Спочатку варіть овочевий суп на нежирному м’ясі, через 7 – 10 днів безпосередньо в суп можна додати шматочки м’яса. Окремо готуйте м’ясо на пару, а потім все ретельно подрібніть в блендері і перемішайте разом з овочевим пюре.

Також з цього віку дозволяється давати гарбуз.

 8 місяців

Тепер прийшов час яєчного жовтка. Починайте вводити його з ⅕ частинки, додаючи в суп або пюре. Це продукт алергенний, тому однорічній дитині не можна давати більше половини курячого жовтка.

Якщо на курячий жовток у малюка виникла алергія, замініть його перепелиним. Найбільш прийнятний час для цього виду прикорма ранкове годування (з 9 до 11 годин).

Поступово розширюйте раціон каш глютеновим аналогом: перловка, вівсянка, пшоняна. Спробуйте заправляти їх вершковим або рослинним маслом. Вводьте каші перед одним з вечірніх годувань, починаючи з двох чайних ложок. В12 місяців ця норма може сягти вже 180 – 200 мл, замінюючи одне годування. Каші, супи, пюре можна давати дитині тільки в свіжоприготованном вигляді, тому варіть маленькі порції.

Варто зауважити, що улюблену манну кашу давати дітям можна не частіше одного разу на тиждень. На відміну від інших вона багата на  клейковину, яка може викликати розлади травлення. Крім цього, харчова цінність манної каші низька, а ось калорійність, навпаки, висока, що може призвести до раннього ожиріння дитини.

Також можна давати легкі овочеві супи, але готуйте їх вже із знайомих інгредієнтів. Не давайте одночасно кілька невідомих продуктів. З м’яса можете готувати парові фрикадельки.

9 місяців

З цього віку давайте дитині нежирну парову рибку: мінтай, хек, окунь, тріску. Краще її протушкувати або зварити. Спочатку спробуйте приготувати суп на рибному бульйоні замість м’ясного, а потім додайте і рибне пюре, але не більше 1 – 2 чайних ложок. Першочергово пропонуйте рибку не частіше ніж раз на тиждень, потім порцію можна збільшити до двох разів. Щоб уникнути розладу шлунку влаштовуйте маляті по черзі або рибний, або м’ясний день.

Спробуйте дати дитині чорнослив. Добавляйте його в компот. Не захоплюйтесь курагою, адже цей продукт краще давати після того як малюкові виповниться рік.

 Якщо у дитини не пішла харчова алергія або будь-які інші хвороби, які могли б перешкодити введенню прикорму, в дев’ятимісячному віці одне годування повністю необхідно замінити на кашу, одне – на овочевий суп або пюре з м’ясом і жовтком і ще одне – на кефір з творогом. Також дитина повинна отримувати достатню кількість фруктових соків і пюре.

10-12 місяців

У цьому віці ваш малюк може переходити на максимально допустимі порції раніше випробуваних прикормів. Страви можуть складатися із шматочків (хліб, фрукти). Таким чином дитина почне розвивати жувальний апарат. Перед сном давайте малюкові кефір або молоко.

 Смачні рецепти для прикорму дитини

Оскільки дитині потрібна зовсім невелика кількість їжі на початку введення прикорму, іноді важко вгадати з пропорціями, тому для зручності можете скористатися перевіреними рецептами.

Рецепт овочевого відвару:

на 100 мл води додаємо 50 г овочів (картопля, морква, цибуля, капуста), дрібно шинкуємо і варимо до готовності;

проціджуємо через сито;

повторно кип’ятимо.

Починаємо вводити з 30 мл, поступово збільшуючи кількість, при відсутності негативних проявів.

 Рецепти соків

Яблучний сік

Яблука слід вибирати максимально натуральні, без надмірного “блиску”, та без темних плям. Миємо плід, обдаємо окропом, чистимо від шкірки, натираємо на дрібній терці, сік видавлюємо через марлю.

Морквяний сік

Морквину ретельно вимити, бажано зі щіткою, занурити в окріп на 30 секунд, натерти на тертці і вичавити сік. Якщо овоч з не солодких сортів, можна додати дрібку цукру.

Капустяний сік

Капусту помити, нашаткувати, покласти на сито і обдати окропом. Подрібнити в блендері до стану каші і віджати через марлю. Додати дрібку солі.

Ягідний кисіль

Свіжі ягоди (150 грамів) помити і залити холодною водою (1 літр), поставити на плиту і варити допоки не з’явиться піна. Далі знімаємо з плити і проціджуємо через сито. Отриманий сироп переливаємо в чистий посуд (частина вилити в стакан, вона знадобиться для розведення крохмалю). Доводимо до кипіння. В цей час 40 грамів крохмалю розчинити в залишеному сиропі і з’єднати обидві суміші, додати цукор.

Рецепти овочевих пюре

Картопляне пюре

Одну середню картоплину помити, почистити, порізати на шматки і покласти в окріп. Варити до готовності, відцідити від води, протерти через сито, додати 40 мл молока і 3 г рослинного масла, ще раз довести до кипіння.

Пюре з цвітної капусти

50 грамів суцвіть помити, залити водою, щоб вона покривала поверхню, варити до готовності. Процідити, протерти через сито, отримане пюре з’єднати з 30 мл гарячого молока, підсолити і ще раз закип’ятити. Можна додати кілька крапель оливкової олії.

Пюре з цвітної капусти і кабачків

50 грамів цвітної капусти і кабачка помити, подрібнити, зварити в підсоленій воді. Овочевий бульйон злити в чистий посуд, овочі розтерти в пюре, з’єднати з відваром, додати 3 грами вершкового масла і ¼ яєчного жовтка, довести до кипіння і зняти з вогню.

Овочеве пюре з картоплею

80 грамів овочів (морква, капуста, кабачок, гарбуз, цибуля) і 20 грамів картоплі помити, подрібнити, відварити в невеликій кількості води, протерти через сито. До отриманого пюре додати 25 мл гарячого молока і пів чайної ложки масла, збити блендером, довести до кипіння.

Рецепти каш

Рисова каша з фруктами

100 мл молока довести до кипіння, додати 10 грамів дрібно меленої рисової каші, розведеною в холодній воді. Варити 5 хвилин. В кінці додати 30 мл будь-якого фруктового пюре, трохи цукру і вершкового масла.

Гречана каша

10 грамів гречаної крупи відварити у воді до повної готовності. Відцідити, протерти кашу через сито, додати 100 мл молока, дрібку цукру і 3 грами вершкового масла, довести до кипіння.

Каша манна

10 г манної крупи розвести в 25 мл води. 100 мл молока закип’ятити, додати крупу, варити протягом 10 хв на мінімальному вогні, додати цукор і вершкове масло.

Рецепти страв з м’яса і риби

М’ясне пюре

40 грамів нежирної яловичини помити, порізати маленькими шматочками, покласти в гарячу воду і варити до готовності. Готове м’ясо збити в пюре за допомогою блендера і протерти крізь сито, щоб маса стала зовсім однорідною, додати бульйон, посолити.

Тушковані м’ясні котлети

50 грамів нежирного м’яса разом з 10 грамами розмоченого у воді пшеничного хліба пропустити через м’ясорубку, сформувати кульки, покласти в каструлю з товстим дном, залити водою до половини, накрити кришкою, тушкувати до готовності.

Куряче суфле

60 грамів курячого філе подрібнити в м’ясорубці, додати дрібку солі, ¼ сирого яєчного жовтка, перемішати. Форму для випічки застелити пергаментом, змастити вершковим маслом, викласти масу, випікати в духовці 30 хвилин.

Рибні тефтелі

60 грамів морської білої риби і 10 грамів розмоченого у воді пшеничного хліба подрібнити за допомогою блендера або м’ясорубки. Додати ¼ жовтка, сіль, сформувати тефтелі, викласти в посуд з товстим дном, залити водою на 2 см, тушкувати 30 – 35 хвилин.

Серед наведених вище рецептів ви знайдете щось підходяще для дитини у віці від шести місяців до двох років.

 Педагогічний прикорм

Якщо ви шукали інформацію про прикорм на просторах інтернету, то напевно зустрічали метод педагогічного прикорму. Можливо такий метод вам рекомендували і інші матусі. Його прихильники стверджують, що дитина легко і без зусиль з боку батьків навчиться їсти все те, що їдять дорослі.

Основа методу полягає в тому, що малюка необхідно садити за стіл під час сімейного сніданку, обіду і вечері. Дитина повинна звикнути до вигляду і запаху їжі. Якщо вона захоче спробувати щось з маминої тарілки, необхідно дозволити їй це зробити. Немає необхідності спеціально підбирати їжу, перетирати шматочки до стану пюре, вводити нові продукти за спеціальною схемою або графіком, як при педіатричному методі прикорму. Таким чином, малюк сам буде вибирати, що йому їсти, а що ні. З одного боку цей метод значно спрощує життя батьків. А з іншого – зобов’язує їх до посиленої пильності: батьківський обов’язок проконтролювати, щоб шматочки були мікроскопічними і, щоб уникнути все тієї ж алергії, намагатися поступово давати нові продукти. Крім алергічних реакцій, малюк може банально вдавитися нерозжованими частинками твердої їжі.

Головне завдання педагогічного прикорму ознайомити дитину з дорослою їжею, але при цьому, основним його раціоном все ж залишається грудне молоко.

Не можна категорично стверджувати, що цей метод небезпечний або значно поступається педіатричному прикорму. В даному випадку дитина сама знайомиться з новою їжею, просто це буде маленький ковток напою або два зернятка/шматочка продукту, так звані мікродози. Малюка не можна змушувати їсти, пропонуйте йому тільки те, що він сам хоче. Так як основною його їжею залишається грудне молоко, не рекомендується використовувати цей метод прикорму при штучному вигодовуванні.

Щоб малюк звик до вигляду звичайної їжі, беріть його за «дорослий» стіл починаючи з трьох-чотирьох місяців.

Починаючи з 5 місяців карапуз пробує сідати. Організм підготувався до прийому твердої їжі, зник виштовхувальний рефлекс, коли дитина прагне все виплюнути. Це є ідеальний час для початку педагогічного прикорму.

Спочатку візьміть за правило починати прикорм з двох-трьох мікродоз одного виду продукту. Або пропонуйте малюкові одну мікродозу трьох-чотирьох видів продуктів одночасно. Після нової їжі рекомендується зробити дводенну перерву, щоб поспостерігати за реакцією. Поступово збільшуйте порції і раціон прикорму починаючи з 8 місяців. Ні в якому разі не можна просто відмовитися від грудного вигодовування, а відразу ж перевести малюка за “дорослий” стіл. Порція кожного з видів продукту лише до року повинна прирівнюватися до двох столових ложок. Таким чином, з року ваш малюк буде отримувати достатню кількість дорослої їжі і все ще запивати це грудним молоком.

Вам також має сподобатись...