#
Кожна пора року дарує нам унікальні продукти, які не тільки смачні, але й надзвичайно корисні. Готувати з сезонних овочів, фруктів, ягід та грибів — це забезпечити сім’ю вітамінами, зекономити бюджет і насолодитись найяскравішими смаками.
Давайте розглянемо, які страви можна приготувати з продуктів, які зараз у розквіті.
## Весна: ніжність перших овочів та зелень
Весняне меню рятує нас після зими свіжими смаками та вітамінами.
### 1. Молода картопля зі шпинатом і часником
Інгредієнти:
— молода картопля (500 г)
— свіжий шпинат (200 г)
— часник (2-3 зубчики)
— оливкова олія, сіль, перець
Приготування:
Картоплю відваріть у підсоленій воді. На розігрітій олії обсмажте подрібнений часник, додайте шпинат і тушкуйте 2-3 хвилини. Змішайте з картоплею, посоліть, поперчіть.
### 2. Салат з редискою та огірками
Інгредієнти:
— редиска (10 шт.)
— свіжі огірки (2 шт.)
— зелена цибуля, кріп
— сметана або оливкова олія
Приготування:
Наріжте редиску та огірки тонкими кружечками, додайте зелень, заправте сметаною або олією.
## Літо: яскраві фрукти та овочі
Літо — час соковитих помідорів, перцю, ягід та баштанних культур.
### 3. Гаспачо з помідорів і перцю
Інгредієнти:
— стиглі помідори (6 шт.)
— червоний болгарський перець (1 шт.)
— огірок (1 шт.)
— часник, оливкова олія, базилік
Приготування:
Збийте в блендері помідори, перець, огірок, часник. Додайте олію, сіль, перець. Подавайте охолодженим з базиліком.
### 4. Літній овочевий рагу
Інгредієнти:
— баклажани (1 шт.)
— кабачки (1 шт.)
— помідори (2 шт.)
— цибуля (1 шт.)
Приготування:
Цибулю обсмажте, додайте нарізані кубиками баклажани та кабачки. Коли овочі пом’якшать, додайте помідори та тушкуйте 10 хвилин.
## Осінь: гриби, гарбузи та яблука
Восени природа дарує нам ароматні гриби, солодкі гарбузи та соковиті яблука.
### 5. Грибна юшка з лісовими грибами
Інгредієнти:
— свіжі гриби (300 г)
— картопля (2 шт.)
— морква (1 шт.)
— цибуля (1 шт.)
Приготування:
Гриби промийте, обсмажте з цибулею. Додайте воду, картоплю, моркву, варіть 20-25 хвилин.
### 6. Пиріг з яблуками та корицею
Інгредієнти:
— яблука (4 шт.)
— борошно (200 г)
— яйця (2 шт.)
— цукор, корица
Приготування:
Замісіть тісто, викладіть на форму, зверху — пластики яблук. Посипте цукром з корицею. Випікайте 30 хвилин.
## Зима: ситні страви та запасена корисність
Взимку варто готувати ситні гарячі страви та використовувати заморожені ягоди, горіхи, сухофрукти.
### 7. Тушкована капуста з м’ясом
Інгредієнти:
— свіжа або квашена капуста (500 г)
— свинина або курка (300 г)
— морква, цибуля
Приготування:
М’ясо обсмажте, додайте цибулю, моркву, капусту. Тушкуйте під кришкою 40 хвилин.
### 8. Компот із сухофруктів
Інгредієнти:
— сухофрукти (яблука, груші, сливи)
— мед або цукор
— гвоздика, корица
Приготування:
Прокип’ятіть сухофрукти з прянощами 15-20 хвилин, додайте мед за смаком.
## Висновок
Сезонні продукти — це не тільки смачно, а й дуже корисно. Експериментуйте, поєднуйте смаки і насолоджуйтесь різноманіттям природи цілий рік!
*Черпайте натхнення у кожній порі року та готуйте з любов’ю!*